Soluții fiabile şi eficiente de termoizolare – un instrument pentru atingerea ţintelor Strategiei Europa 2020 – III

In acest numar continuam prezentarea sistemelor de termoizolare cu solutii pentru peretii exteriori si socluri.

Sisteme de termoizolare pentru pereti si socluri

Pe locul secund al pierderilor de caldura, cu un procent de cca 15-25%, se afla peretii exteriori ai cladirilor si soclurile. Succesiunea straturilor de materiale este prezentata in tabelul 1:

Etape (Tabel 1)

Perete exterior

Soclu (partea exterioara)

termoizolare cu polistiren expandat

termoizolare cu polistiren extrudat

hidro-termoizolare
 

⓪perete din zidarie / beton

⓪perete din zidarie / beton

⓪perete din beton

hidroizolare

 

 

①AplaWaterBlock

 

 

②AplaWaterBlockFlex

termoizolare

①AplaFix ①AplaMultiFix ③AplaMultiFix
②AplaEfoam 80 kPa ②AplaXfoam BTF ④AplaXfoam BTF
③dibluri ③dibluri  
④AplaFix ④AplaMultiFix ⑤AplaMultiFix
⑤plasa de armare ⑤plasa de armare ⑥plasa de armare
⑥AplaFix ⑥AplaMultiFix ⑦AplaMultiFix

tencuire decorativa

⑦AplaTencoPrimer ⑦AplaTencoPrimer ⑧AplaTencoPrimer
⑧AplaTencoPlast ⑧AplaTencoPlast ⑨AplaSoclu

Pentru termoizolarea peretilor exteriori cel mai bun raport cost/beneficiu este reprezentat de procedeul cu placi termoizolante din polistiren expandat AplaEfoam special realizate pentru fatade, cu rezistenta la compresiune de 80 kPa.

Datorita insensibilitatii la variatiile de temperatura cuprinse intre -50oC  si +70o C, rezistentei la deformare, rezistentei inalte la umiditate, la cicluri de inghet-dezghet si conductivitatii termice mici – caracteristici tehnice mai bune decat ale polistirenului expandat sau ale vatei minerale, Fabryo-Atlas recomanda utilizarea polistirenului extrudat AplaXfoam BTF si pe fatade.

Datorita calitatilor termotehnice, polistirenul extrudat AplaXfoam BTF isi gaseste aplicabilitatea si in cazul peretilor exteriori cu miez de material termoizolant.

In cazul soclurilor, avand in vedere ca sunt foarte expuse la umiditatea provenita din ploaie, zapada si panza  freatica, este foarte important sa se faca hidroizolarea si apoi termoizolarea. In tabelul 1 este prezentat sistemul de termo-hidroizolare pentru soclu, foarte eficient datorita:

– performantelor deosebite in hidroizolare ale sistemului format din AplaWaterBlock (hidroizolatie pe baza de ciment cu precursori de silicon) si AplaWaterBlockFlex (hidroizolatie bicomponenta din ciment special si latex),

– caracteristicilor termotehnice deosebite, a rezistentei foarte mari la umiditate, la inghet-dezghet, la deformari si la socuri mecanice- atribute incontestabile  ale polistirenului extrudat AplaXfoam BTF, precum si a

– rezistentei la socuri mecanice a tencuielii decorative pe baza de cuart AplaSoclu.

 

vila turda Avand in vedere ca executarea corecta a lucrarilor are un impact semnificativ asupra eficientei solutiei de termoizolare implementate, enumeram aspectele importante, folosind imagini de la pensiunea Daiana din Turda, ai carei pereti exteriori au fost termoizolati cu polistiren extrudat AplaXfoam BTF :
 1. montarea unui profil de incepere de montaj al termosistemului
  vila turda 1
 2. lipirea in puncte si perimetral a placilor de polistiren, cu realizarea unui aranjament de tip “tesatura”, precum si decuparea polistirenului din placa intreaga in dreptul colturilor golurilor ferestrelor si usilor, urmate de fixarea cu dibluri
  vila turda 2

  Aspectul rugos al placilor de polistiren extrudat AplaXfoam BTF, precum si canelurile faciliteaza aderenta stratului de adeziv de polistiren aplicat ca masa de spaclu:
  vila turda 3

  iar profilul in forma de “L” al marginilor placilor permite imbinarea acestora fara risc de formare a puntilor termice:
  vila turda 4

 3. decuparea plasei de armare in dreptul colturilor golurilor ferestrelor si usilor, urmata de inglobarea plasei de armare in stratul de adeziv de polistiren. De asemenea ranforsarea cu  bucati suplimentare de plasa de armare  in dreptul colturilor golurilor ferestrelor si usilor, unde exista risc de fisurare:
  vila turda 5
 4. aplicarea celui de-al doilea strat de masa de spaclu
  vila turda 6

  Dupa maturarea masei de spaclu (cca 7 zile), respectand conditiile de temperatura si umiditate, s-a aplicat grundul pentru tencuieli decorative AplaTencoPrimer, urmat la 24 ore si de tencuiala decorativa structurata AplaTencoPlast “scoarta de copac”, cu granulatie 2 mm.

  La finalul lucrarii de termoizolare a fatadei si soclului, pensiunea Daiana din Turda arata ca in poza de mai jos:
  vila turda 7

Asemenea proprietarului pensiunii Daiana din Turda, sunt din ce in ce mai multi beneficiari care opteaza pentru o termoizolare cu polistiren extrudat, calculandu-si costul per metru patrat si an de functionare. Rezervele exprimate de multi specialisti cu privire la utilizarea polistirenului extrudat pe fatade pot fi compensate prin dotarea ferestrelor eficiente energetic cu riglete de ventilare sau cu aeratoare, care asigura o ventilare naturala a incaperilor. De asemenea, avand in vedere ca peretii “nu respira”, ci exista doar permeabilitate la vaporii de apa pentru straturile de materiale dispuse pe fata interioara a peretilor exteriori, cea mai eficienta metoda de eliminare a umiditatii din incaperi ramane traditionala aerisire prin ferestre si usi sau prin ventilare mecanica.