Soluții de eficientizare a lucrărilor de finisare interioară

În contextul actual al pieţei imobiliare în care competitivitatea cost-calitate per metru pătrat reprezintă cheia succesului, se pune o presiune din ce în ce mai mare la nivelul proiectantului şi al constructorului în a identifica acele produse care permit aplicarea mecanizată care generează reducerea timpului de execuţie, obţinerea unui aspect estetic ireproşabil şi a unui preţ per metru pătrat decent.

După ridicarea “la roşu” a unei construcţii clasice cu pereţi din BCA, cărămidă şi planşee din beton, apar fazele cu adevărat consumatoare de timp şi manoperă, şi anume lucrările de finisare interioară. Acestea se referă la îndreptarea / nivelarea pereţilor şi tavanelor, finisarea suprafeţelor şi zugrăvirea lor.

În mod tradiţional, nivelarea şi finisarea suprafeţelor se realizează prin aplicarea manuală a unei tencuieli clasice (ciment, var, nisip), urmată de tinci, glet de egalizare şi glet de finisare, operaţii cu un cost ridicat per metru pătrat de manoperă şi materiale, mari consumatoare de timp, care necesită şi multă pricepere din partea echipei de execuţie, întrucât simpla iluminare razantă a unui perete, aparent neted, dezvăluie o mulţime de imperfecţiuni.

Placarea cu panouri de gips-carton, urmată de chituirea rosturilor şi şpăcluirea suprafeţelor, rezolvă problema planeităţii, dar pe termen lung nu reprezintă o soluţie întrucât acestea au rezistenţă scăzută la impact şi pot să apară fisuri la îmbinări.

Ca răspuns la această nevoie de eficientizare a lucrărilor de finisare interioară, coroborată cu obţinerea unei durabilităţi pe termen lung şi a unui aspect estetic impecabil, Fabryo – Atlas Paints a dezvoltat un sistem de finisare interioară APLA format din tencuială mecanizată pe bază de ipsos (AplaProPlaster), grunduri de contact (AplaContact, AplaInPrime), gleturi de finisaj fin (AplaSuperSaten, AplaFill) şi amorse şi vopsele lavabile APLA aplicabile mecanizat.

Sistemul de finisare interioară APLA se aplică în următoarea succesiune:

1. Amorsarea suprafeţelor în funcţie de natura lor, după executarea reparaţiilor şi după îndepărtarea prafului, eflorescenţei sau grăsimilor:

– suprafeţele din beton tratate cu substanţe decofrante se amorsează cu promotorul de aderenţă AplaContact

– suprafeţele sfărâmicioase sau vechi necesită o consolidare prin amorsare cu AplaInPrime (diluata 1:4)

– suprafeţele puternic absorbante sau poroase (de exemplu, cărămidă, BCA) necesită aplicarea unui “spriţ” de consistenţă fluidă de AplaProPlaster (preparat prin amestecarea a circa 7 litri apă la 1 sac de 25 kg);

2. Montarea profilelor de nivel, prin fixarea cu AplaProPlaster preparat manual. Aceste profile de nivel asigură ghidarea pentru menţinerea planeităţii suprafeţei la faza de nivelare;

3. Aplicarea tencuielii mecanizate pe bază de ipsos AplaProPlaster cu ajutorul unei maşini de tencuit. Numărul de straturi succesive este determinat de grosimea necesară de încărcare.

Fazele principale de aplicare sunt ilustrate în pozele următoare:

aplainprime-contact
aplaproplaster

4. Aplicarea unui strat de glet de finisaj fin, pe bază de ipsos AplaSuperSaten sau pe bază de ciment alb AplaFill (disponibil sub formă de pudră sau gata preparat ca pastă);

5. Aplicarea mecanizată (cu ajutorul unei pompe airless) a amorselor şi vopselelor superlavabile APLA funcţie de destinaţia spaţiului.

Sistemul de finisare interioară APLA reprezintă la ora actuală cea mai bună soluţie de finisare interioară a zidăriei şi betonului atât pentru firmele de construcţii, cât şi pentru beneficiarii finali.

Într-o piaţă concurenţială a lucrărilor de construcţii, sistemele de finisare interioară APLA oferă firmelor de construcţii următoarele avantaje:

a. un cost mai mic per metru pătrat de materiale (tencuială, glet, amorsă, vopsea lavabilă) şi manoperă, determinat de:

– consumul de numai 8 kg/mp per 10 mm grosime al tencuielii mecanizate pe bază de ipsos AplaProPlaster;

pierderile minime generate în procesul de punere în operă datorate lucrabilităţii deosebite a tencuielii AplaProPlaster;

cel mai mic număr de straturi aplicate:

  • faţă de metoda finisării tradiţionale (tencuială var – ciment – ipsos, tinci, amorsă, glet încărcare, glet finisare) se elimină trei straturi (tinci, amorsă, glet de încărcare)
  • faţă de metoda finisării cu tencuială mecanizată pe bază de ciment (tencuială ciment, două straturi glet finisare) se elimină un strat de glet de finisare, necesitând aplicarea unui singur strat de glet de finisare datorită suprafeţei foarte netede;
  • randamentul excepţional al vopselelor superlavabile APLA (14-16 mp/litru/strat),

b. timpul de lucru mai scurt determinat de:

– productivitatea mare (circa 150 mp suprafaţă tencuită-gletuită în 10 ore cu 3 oameni) generată de uşurinţa în aplicare, de posibilitatea încărcărilor per strat de 30 mm grosime la pereţi şi de 15 mm la tavane, fără risc de apariţie a fisurilor;

aplicarea mecanizată pe toate fazele consumatoare de timp (tencuire, zugrăvire)

apla finisaje c. adaptarea la nevoile de execuţie complexe prin diversitatea tipurilor de finisaje:

– gleturi pe bază de ipsos (AplaSuperSaten) şi pe bază de ciment alb (AplaFill)
– superalb şi colorat în peste 1200 nuanţe: AplaLux
– miros de măr verde şi aspect satinat: AplaPremio
– ultramat: AplaUltraMatt
– protecţie îndelungată la mucegai: AplaLux Baie și Bucatarie
– protecţie antibacteriană: AplaLux cu efect antibacterian
– igienizare: AplaChrom

d. calitatea impecabilă a execuţiei datorită conţinutului omogen, cu reţete performante şi materii prime de cea mai bună calitate.

Pentru suținerea avantajelor prezentate mai sus ne-am adresat pentru un testimonial domnului Constantin Istine, director al firmei ISTRUB CONSTRUZIONI, cu o experienţă de sute de mii de metri pătraţi în lucrări cu tencuieli mecanizate şi şape uşoare executate în Italia şi România. Domnia sa a utilizat sistemele de finisare interioară APLA, la două ansambluri rezidenţiale Covaciu – Râşnov şi Sanpetru, precum şi la cel mai mare centru comercial din Braşov.

Întrebat despre experienţa sa cu produsul AplaProPlaster, pe care l-a utilizat încă de la lansarea lui, domnul Constantin Istine spune că îl apreciază ca fiind “maleabil, uşor de aplicat, având consistenţa necesară realizării unor straturi omogene. În plus, a demonstrat o rezistenţă excelentă la umiditate excesivă, AplaProPlaster trecând cu brio un test mai puţin obişnuit al unei inundaţii de la etajul superior când tencuiala aplicată pe tavan, deşi era îmbibată cu apă până la saturaţie, a rezistat impecabil pe întreaga perioadă şi nu a necesitat intervenţii suplimentare”.

De asemenea, domnul Istine spune că AplaProPlaster l-a ajutat să stabilească un randament superior pentru echipa sa datorită creşterii timpului permis pentru aplicare prin pulverizare, respectiv datorită reducerii timpului necesar operaţiunilor de finisare / pregatire pentru aplicarea vopselelor lavabile. Întrebat fiind dacă ar folosi în continuare acest produs a afirmat că “îl va utiliza cu cea mai mare încredere pe viitor, având în vedere randamentul sporit şi uzura redusă a utilajelor, toate acestea în condiţiile unor costuri reale mai reduse”.

În plus, faţă de costul per metru pătrat finisat mai mic, de aspectul de tip “oglindă” al suprafeţelor sau de faptul că nu este necesară o armată de meseriaşi care să tencuiască cu mistria, beneficiarii finali se vor bucura în timp de faptul că pereţii şi tavanele finisate cu sistemele de finisare interioară APLA nu fisurează datorită elasticităţii mari. Nu apare niciodată igrasia deoarece ipsosul absoarbe rapid vaporii de apă, dar îi eliberează la fel de repede, reglează umiditatea din încăperi şi creează un mediu sănătos pentru locuit.