Soluția de hidro-termoizolare a soclului

Soclul reprezintă elementul clădirii cel mai expus la umezeala cauzată de ploaie sau zăpadă și de aceea trebuie să fie protejat la posibilele infiltrații de apă. În cazul clădirilor care nu sunt bine hidroizolate la bază, în timp, infiltrațiile de apă se ridică prin capilaritate, conducând la deteriorarea zidăriei, la instalarea igrasiei şi a mucegaiului. Efectele nu pot fi stopate, ci doar atenuate, având bineințeles și implicaţii asupra sănătăţii locatarilor.

În plus, datorită nevoii de a asigura în clădire condițiile unui confort termic corespunzător, dar cu un consum cât mai mic de energie și fără punți termice, în zona soclului se impune aplicarea unui strat termoizolant, care are și rol de protecție pentru stratul de hidroizolare.

Ca urmare, în cazul clădirii centenare cu funcțiune de grădiniță din Popești – Leordeni descrise în articolele anterioare, soclul care arăta inițial ca în fotografia de mai jos, a fost hidroizolat și termoizolat, parcurgând următorii pași, ilustrați în figura alaturata.

 

art2-fig1
termosistem
1. s-au spart și îndepărtat cele câteva bucăți care mai existau din trotuarul de gardă din jurul clădirii, folosind un picamer;

2. s-a excavat manual pământul de jur împrejurul clădirii, la o adâncime de circa 20 cm;

3. s-a curățat tencuiala de var – ciment de pe soclul clădirii, utilizând o bormașină cu daltă;

4. s-a retencuit soclul cu o tencuială clasică de ciment, totodată aducându-se suprafața la plan;

5. s-a aplicat cu pensulă un strat de AplaWaterBlock și s-a lăsat să se usuce 24 ore.

Astfel, datorită amestecului de cimenturi speciale aditivate cu precursori de silicon, micro și nanoparticule de silice, agregate minerale și răşini, s-a creat un strat hidroizolator de profunzime, care nu permite infiltrarea apei, dar permite difuzia vaporilor de apă prin perete, pe toată durata de viaţă a suportului. În plus, datorită fibrelor sintetice conținute, rezistă mai bine la fisurare. Pelicula formată blochează sărurile şi previne apariţia eflorescenţelor (a petelor albe).

aplawaterblock
6. s-a aplicat tot cu pensula un strat de AplaWaterBlockFlex și s-a lăsat să se usuce 7 zile

După întărire s-a creat o membrană impermeabilă la apă și cu flexibilitate foarte mare, rezistență la vibrații și factori atmosferici agresivi.

aplawaterblockflex
7. s-au montat panourile termoizolante de polistiren extrudat AplaXfoam BTF , prevăzute cu muchii în forma de “L” pentru evitarea formării punților termice.

Datorită tehnologiei de producere prin extrudare, plăcile din polistiren extrudat AplaXfoam BTF au o structură celulara închisă uniformă, cu valoare scăzută a conductivității termice pe termen lung și rezistență mecanică excelentă. Lipsa capilaritații îi conferă rezistență ridicată la umezeală, rezistență la cicluri îngheț – dezgheț, durabilitate, rezistență înaltă la absorbția apei, fiind cea mai indicată soluție de termoizolare și protecție a hidroizolației pentru socluri.

aplaxfoam
Datorită prizei foarte bune cu suportul creat de AplaWaterBlockFlex, dar și a flexibilității conferite de fibrele sintetice și a rezistenței mari la factorii atmosferici a adezivului de polistiren AplaMultiFix, nu a fost nevoie de fixarea panourilor cu dibluri, această soluție protejând fundația de șocuri și fisuri inutile. Mai mult, plăcile nici nu au avut tendința de a aluneca întrucât prezintă fante, care prin umplere cu adezivul de polistiren, conduc la o mai bună ancorare de perete.

Din punct de vedere al montajului, planul soclului trebuie retras cu minim 2 cm față de planul fațadei, pentru ca apa să nu pătrundă în structura acestuia. În cazul de față, s-a utilizat pentru soclu polistiren extrudat AplaXfoam BTF cu grosime de 8 cm, iar pentru fațadă polistiren expandat AplaEfoam 80 kPa de 10 cm, dar, în general, trebuie folosite serviciile unui auditor energetic pentru clădiri pentru calculul grosimilor panourilor termoizolante.

aplamultifix

8. s-a armat suprafața cu plasă de armare din fibră de sticlă AplaMesh 145 g/m2 încorporată între două straturi de masă de șpaclu reprezentată tot de adezivul de polistiren AplaMultiFix. Având în vedere că polistirenul extrudat AplaXfoam BTF are suprafața asperizată nu a mai fost necesară asperizarea înainte de armare.

9. s-a îndreptat terenul din jurul clădirii;

10. de jur împrejurul clădirii, s-a turnat un trotuar de gardă din beton armat, în grosime de 20 cm, cu o pantă de înclinare spre exterior de 2% pentru scurgerea apei. Trotuarul executat are lățimea de 60 cm față de soclu, cu excepția laturii pe care se afla burlanul pentru colectarea apelor pluviale, unde s-au turnat 200 cm, ca în foto2.

art2-fig2
11.  după uscarea masei de șpaclu (circa 7 zile), s-a aplicat amorsa texturată pentru tencuieli decorative AplaTencoPrimer

Acest produs crește aderența tencuielii decorative, mărește durabilitatea sistemului de acoperire decorativă pentru soclu, conferă suportului rezistență ridicată la factorii de mediu și formează pelicule rezistente la apa și permeabile la vaporii de apă.

aplatencoprimer
12. după 24 de ore s-a aplicat tencuiala decorativă mozaicată AplaSoclu

Această tencuială este recomandă în special la socluri întrucât conține granule de cuarț și aditivi care creeaza o peliculă rezistentă la șocuri mecanice, la apă, la cicluri îngheț – dezgheț, oferind protecție pe termen îndelungat.

aplasoclu

La final, soclul grădiniței arată ca în foto 3a, 3b

art2-fig3a. art2-fig3b

În contextul în care se respectă indicațiile de execuție furnizate de către producator și se aleg produsele în sistem pentru compatibilitate, se obține atât un soclu cu aspect estetic foarte bun pe termen îndelungat, rezistent la șocuri mecanice, la ploaie și la zăpadă, cât și un confort termic și un mediu sănătos în clădire.