Atlas Paints Soluția de hidro-termoizolare a pardoselilor calde și reci

Refacerea completă a unei clădiri centenare de la fundație până la acoperiș

O clădire centenară din Popesti-Leordeni a fost redată spre folosință comunității prin lucrăride reabilitare și de modernizare. Clădirea are funcțiune de grădiniță și reprezintă unul din numeroasele exemple de preocupare continuă a producătorului Fabryo-Atlas Paints pentru acțiuni corporative responsabile care contribuie în mod direct la bunăstarea comunității și, implicit, la atingerea obiectivelor sale de dezvoltare durabilă.

Cercetând istoricul acestei clădiri s-a descoperit faptul că a fost construită în 1894 ca și casă boierească, iar in perioada interbelică a fost achiziționată prin licitație publică de către obştea din satul Popeşti-Români (actualmente Popești – Leordeni), care a decis să înfiinţeze aici o şcoală pentru copiii satului. Trecerea timpului și lipsa de fonduri pentru întreținere și-au pus amprenta aducând clădirea într-o stare avansată de degradare.

1 2

Astfel, Fabryo-Atlas Paints nu numai că a ajutat comunitatea locală pe teritoriul căreia își desfășoară procesele de producție, ci a şi salvat și conservat o casă boierească.

Clădirea în cauza este construită din cărămidă plină, are doar parter, iar parțial are și un subsol cu destinația de beci. Lucrările au fost efectuate integral de către echipa formată din tehnicieni aplicatori, instalatori, electricieni și lucrători din producție de la Fabryo-Atlas Paints, într-un timp record, din noiembrie 2013 până în martie 2014, și au constat în refacerea completă a clădirii de la fundație până la acoperiș. Au fost executate, în principal, următoarele operațiuni:

Lucrări Produse Fabryo-Atlas Paints folosite
exterior decopertarea interioară și exterioară a clădirii în vederea constatării gradului de degradare și a umidității din pereți și pardoseli
spargerea și îndepărtarea celor cateva segmente de alee existente în unele zone din jurul clădirii
hidroizolarea fundației Hidroizolații pe bază de ciment AplaWaterBlock, AplaWaterBlockFlex și accesorii
aducerea terenului la plan pentru evitarea acumulării de ape pluviale în anumite zone
turnarea unei alei din beton armat cu pantă care înconjoară clădirea
hidro-termoizolarea soclului Hidroizolații pe baza de ciment AplaWaterBlock, AplaWaterBlockFlex și accesorii, adeziv AplaMultiFix, polistiren extrudat AplaXfoamXPS BTF, plasa de armare
protejarea mecanică, la intemperii și decorarea soclului primer AplaTencoPrimer, tencuială de cuart AplaSoclu
termoizolarea pereților exteriori adeziv AplaFix, polistiren expandat AplaEfoam, plasă armare, dibluri
protejarea mecanică, la intemperii și decorarea pereților exteriori primer savana pentru vopsele și tencuieli decorative și savana tencuială decorativă structurată acvastop cu silicon
pictarea pereților exteriori glet pentru exterior AplaFill, savana amorsa, savana colorant
înlocuirea tâmplăriei deteriorate existente cu tâmplărie eficientă energetic
hidroizolarea conturului ferestrelor AplaWaterBlockFlex
refacerea integrala a acoperișului
turnarea unei alei din beton armat de acces
refacerea gardului: zidărie și metal primer AplaTencoPrimer, tencuială de cuarț AplaSoclu, grund anticoroziv ROST GRUND, email ROST SATIN, email savana cu Teflon
amenajarea spațiului verde: plantare copaci, gazon, flori
interior îndepărtarea dușumelei și lucrări de amenajare a stratului suport
hidro-termoizolarea pardoselilor calde și reci Hidroizolații pe bază de ciment AplaWaterBlock, AplaWaterBlockFlex și accesorii, AplaXfoam XPS RF
curățarea pereților până la cărămidă
decontaminarea anti-mucegai în profunzime a pereților savana soluție antimucegai de profunzime
gletuirea pereților glet de încărcare AplaUltraGlet, glet de finisare AplaFill
construirea tavanului fals
compartimentarea unei încăperi pentru destinație de grup sanitar (3 wc-uri, 3 lavoare, 1 duș) chit pentru rosturi la îmbinarea plăcilor de gips-carton AplaJointFiller, glet de finisare AplaFill
realizarea instalației sanitare din grupul sanitar
montarea pardoselii calde (camere, holuri) și a pardoselii reci (grup sanitar)
zugrăvirea pereților și tavanelor savana amorsa cu efect antimucegai, vopsele superlavabile savana superalba, savana kids, savana cu Teflon pentru baie și bucătarie
realizarea instalației de încălzire și de producere a apei calde menajere
realizarea integrală a instalației electrice, inclusiv montarea corpurilor de iluminat
asigurarea igienizării aerului prin lampa bactericidă cu UV cu temporizator și funcționare în intervalul 22:00-6:00
montarea unei alarme3
4

Implicarea trup şi suflet a echipei de la Fabryo-Atlas Paints a făcut ca la inaugurare să arate ca un spațiu de basm, plin de viață și culoare .

Soluția de hidro-termoizolare a pardoselilor calde și reci

La intrarea în lucrări am găsit clădirea cu pardoseala acoperită cu o dușumea din lemn masiv bătută cu cuie peste grinzi din lemn cu secțiunea de 10 cm x 10 cm, așezate paralel, la intervale de 60 cm, peste un suport format de pământ și zgura de circa 40 cm.

fig1

Atât dușumeaua, cât și grinzile erau pline de mucegai, în unele locuri putrezite și decojite, iar pământul era umed pe zona conturului interior al pereților exteriori.

În zona camerelor și a holurilor s-au efectuat următoarele operații:

1. Îndepărtarea grinzilor și a dușumelei

2. Nivelarea și compactarea pământului

3. Turnarea unei placi de beton armat de 10 cm

4. Turnarea unei șapei de egalizare de 3 cm

5. Aplicarea unui strat de mortar hidroizolator pe bază de ciment – silicon AplaWaterBlock. Acesta creează un strat hidroizolator de profunzime, ce rămâne permanent pe toată durata de viaţă a suportului (în cazul acesta șapa) datorită creșterii cristaline în porii suportului, ca în figura 1.
Rezistă la presiuni hidrostatice pozitive și negative de 1,5 bari (ca în cazul de față – eventual apa din pământ).
De mare ajutor în economisirea timpului de lucru a fost și faptul că se poate aplica și pe suprafețe permanent umede, fără a fi necesară uscarea acestora.
6Figura 1
6. Aplicarea unui strat de hidroizolaţie flexibilă, bicomponentă pe bază de ciment şi latex AplaWaterBlockFlex.
Acesta creează, după întărire, o membrană cu flexibilitate foarte mare, care realizează impermeabilizarea structurilor de construcţii supuse la acţiunea apei protejând betonul și armatura contra coroziunii si rezistă la presiuni hidrostatice de până la 7 bari.
Formează o peliculă extrem de aderentă pe suporturi solide, compacte, ușor neabsorbante, eventual cu fisuri ne-evolutive, ca în figura 2.

7Figura 2

7. Placarea cu polistiren extrudat AplaXfoam XPS RF de 8 cm, cu muchii în formă de „L” pentru a preveni formarea punților termice. Acest polistiren extrudat se pretează la utilizarea pentru termoizolarea pardoselilor întrucât pe lângă rezistența mecanică excelentă, prin lipsa capilarității, asigură o protecție excelentă în mediul umed. Asigură, de asemenea, o valoare scăzută a conductivității termice pe termen lung, durabilitate și elasticitate într-un interval larg de temperaturi ( între -50 și +70 grade Celsius).

8. Montarea parchetului laminat pentru trafic intens de 8 mm

La final, pardoseala caldă arată ca în fotografia alăturată.

fig2

În zona grupului sanitar s-au efectuat următoarele operații:

1. Îndepărtarea grinzilor și a dușumelei
2. Nivelarea și compactarea pământului
3. Turnarea unei plăci de beton armat de 10 cm
4. Placarea cu polistiren extrudat AplaXfoam XPS RF de 8 cm
5. Turnarea unei șapei de egalizare de 3 cm
6. Aplicarea a două straturi de hidroizolaţie flexibilă, bicomponentă pe bază de ciment şi latex AplaWaterBlockFlex.

Primul strat s-a aplicat într-o grosime de circa 1 mm. La îmbinarea pardoselii cu pereții s-a aplicat o bandă de etanșare, iar în zonele cu muchii de 90 grade s-au aplicat colţare interioare și exterioare funcție de configurația încăperii și s-au încastrat în acest strat de pastă.
Înainte de uscarea completă a primului strat s-a aplicat al doilea strat, la aceeaşi grosime, dar pe direcţie perpendiculară cu prima aplicare.
De mare utilitate a fost faptul că pe suprafaţa rezultată se pot aplica adezivi pe bază de ciment, cum este adezivul pentru lipirea plăcilor ceramice.

7. Montarea gresiei porțelanate antiderapante.
La final, pardoseala rece arată ca în fotografia alăturată.

fig3

Clădirile, mai ales cele centenare, au probleme cu infiltrațiile de apă mai ales în situațiile fundațiilor și ale soclurilor fără hidroizolații. În articolele următoare vă vom prezenta soluția integrată de hidro-termoizolare a soclului pentru clădirea grădiniței din Popești Leordeni.